The Australian design studio Killing Matt Woods created an amazing dark and concrete-like apartment in Sydney. Its named “The Perfect Storm apartment” referencing its bunker-like appearance and designed to be an intimate yet utilitarian environment.

This 73 square-meter apartment is shared by a young couple that wished to live in a more minimalist environment. The principal intent was the creation of a pared back, geometric interior and a celebration of the neighborhood’s industrial heritage. “The clients work in design-related disciplines and sought to shed their home of unimportant accumulation, creating a space free of clutter and visual pollution,” explained the studio.

The Perfect Storm apartment features a custom kitchen and a mezzanine bedroom, which overlooks the living room space and a small terrace. The loft is flooded with light from a full height, glazed wall, counterbalancing the interior mood, which is intentionally dark and brooding.

All interior elements have been created as “raw and extruded concrete monoliths”, as seen in the fluted kitchen joinery, curved ceiling forms, and the cement-rendered bathroom. A homely “mid-century” touch has been introduced in the form of film-faced plywood and American Oak joinery, brass accents, and statement lighting. The furniture selection features geometric forms and a muted palette, underscoring the overall concept. 

Almost every room in the apartment has been covered in a gray color palette that compliments the concrete textures found all around the home. The paint covers the peripheral walls, sloping ceiling, staircase balustrade, and balcony of the mezzanine level which accommodates the bedroom.

This muted color and material scheme also comes as part of Woods’ desire to avoid the “ubiquitous Sydney design approach” (natural/seaside/light, bright and airy), offering a fresh, yet site-specific take on the warehouse conversion category, which typically lends itself to bright, seaside-style interiors.

This home offers a fresh, yet site-specific take on the warehouse conversion category. As a result, de-materialization is at the core of the concept, and all elements have been reduced to their bare essentials, resulting in a utilitarian, cave-like sanctuary that is also intimate, light-filled and homely.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here